EURO 2016 karsinnatEURO 2016 –kisojen karsinnat aloitettiin jo syksyllä 2014. Suomen maajoukkueella piti olla mainiot mahdollisuudet edetä itse lopputurnaukseen, sillä ensimmäistä kertaa kisoihin otettiin peräti 24 joukkuetta entisen kuudentoista joukkueen sijaan. Ei Suomen kertoimet jatkoon menosta kuuta taivaalta ennen karsintojen alkua luvanneet, mutta toivoa oli taas kerran. Uskoa riitti fanien ja joukkueen toimesta, mutta toisin kävi. Suomen maajoukkue eli Huuhkajat katsastavat kisat korkeintaan katsomosta käsin.

EURO 2016 karsinnoissa pelattiin kahdeksassa kuuden joukkueen lohkossa ja yhdessä viiden joukkueen lohkossa. Lohkojen kaksi parasta ja paras lohkokolmonen pääsi suoraan kisoihin ja loput kolmoset pelasivat kaksiosaiset jatkokarsinnat ja näiden otteluparien voittajat pääsivät UEFA EURO 2016 lopputurnaukseen. Kun vielä Ranska pääsi kisaisäntänä automaattisesti mukaan EM-kisoihin, olivat 24 joukkuetta selvillä. Käydään vielä läpi lohkojen jatkajat ja suurimmat yllätykset.

Karsintalohko A:

Tsekki ja Islanti jyräsivät tästä lohkosta jatkoon jopa hieman yllättäen. Lohkosta löytyi myös paras lohkokolmonen Turkki, joka pääsi siis suoraan EM-kisoihin. Lohkossa nähtiin myös ehkä näiden kisojen suurin yllätys vedonlyöntikertoimien osalta kun Hollanti jäi lohkon neljänneksi ja putosi näin ollen jatkosta. Kazakstan ja Latvia keräsivät 10 ottelusta molemmat viisi pistettä.

Karsintalohko B:

Tästä lohkosta jatkoon yksi kertoimen perusteella koko EM-turnauksen yksi voittajasuosikeista eli Belgia ja ehkä jopa hieman yllättäen Wales. Bosnia ja Hertsegovina oli lohkon kolmonen, mutta karsiutui lopulta kisoista Irlantia vastaan lohkokolmosten kohtaamisessa. Rannalle jäivät myös Israel, Kypros ja Andorra, joka sentään onnistui 10 ottelussa tekemään neljä maalia.

Karsintalohko C:

C-lohkon valtias oli Espanja, joka on myös hallitseva Euroopan mestari ja yksi EM-kisojen voittajasuosikeista, taas kerran. Slovakia ja Ukraina kävivät kovan taiston kakkostilasta, mutta lopulta Slovakia vei pidemmän korren. Ukraina pääsi kuitenkin Sloveniaa vastaan lohkokolmosten pudotuspeleistä. Valko-Venäjä, Makedonia ja Luxemburg putosivat kisoista.

Karsintalohko D:

D-lohkon kärkitaistelussa olivat yksi kisojen suurimmista ennakkosuosikeista eli Saksa ja kova haastaja Puola. Irlanti oli lohkokolmonen ja selvisi niukasti myös itse kisoihin karsintojen kautta. Skotlanti jäi niukasti karsintojen ulkopuolelle, samoin kuin Georgia ja Gibraltar.

Karsintalohko E:

Englanti raivasi tiensä kisoihin ainoana joukkueena joka ei hävinnyt karsinnoissa kertaakaan. 31 tehtyä maalia ja kolme päästettyä lupaavat kisoihin varsin hyvää, mutta toki pitää ottaa huomioon että lohkon muut joukkueet eivät olleet ihan priimaa. Toisena joukkueena jatkoon pääsi mainiosti pelannut Sveitsi. Slovenia ei edennyt karsinnoista jatkoon, lohkovaiheeseen jäivät myös Viro, Liettua ja San Marino.

Karsintalohko F:

Suomen lohkossa nähtiin Pohjois-Irlannin ja Romanian kamppailu lohkovoitosta. Lopulta Pohjois-Irlanti eteni EURO 2016 kisoihin, ensimmäistä kertaa maa jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa. Voi kun tämä maa olisi ollut Suomi! Suomi jäi kuitenkin 12 pisteellä ulos kärkikolmikosta kun lohkokakkoseksi pelasi Romania ja kolmoseksi Unkari, joka meni myös kisoihin. Suomi jätti sentään taakse Färsaaret ja Kreikan, joka oli yllättäen tämän lohkon viimeinen.

Karsintalohko G:

Itävalta raivasi tiensä upeasti G-lohkon voittoon 28 pisteellä. Venäjä nappasi kakkospaikan niukasti Ruotsin edeltä. Ruotsi selvisi kuitenkin itse kisoihin kun se kukisti naapurimaa Tanskan karsinnoissa. Montenegrolla, Liechtensteinilla ja Moldovalla ei ollut tällä kertaa mahdollisuuksia jatkoon. Itävalta voi yllättää EURO 2016 –kisoissa, pistäkää tämä muistiin.

Karsintalohko H:

Italia ja Kroatia purjehtivat tästä lohkosta jatkoon. Norja sijoittui kolmanneksi, mutta karsinnoista ei potku riittänyt enää jatkoon. Bulgaria, Azerbaidzan ja Malta jäivät EM-kisoista rannalle. Lohkossa nähtiin myös skandaalinpoikanen kun Kroatialta vähennettiin yksi piste kannattajien rasistien käyttäytymisen takia. Tuo piste ei kuitenkaan lopulta vaikuttanut järjestykseen.

Karsintalohko I:

Viiden joukkueen lohkosta Portugali nappasi vakuuttavan voiton, mutta yksi karsintojen isoimmista yllätyksistä oli Albanian kakkostila ja suora paikka EURO 2016 finaaleihin. Tanska sijoittui tämän lohkon kolmanneksi, mutta hävisi sitten kisapaikan katkerasti Ruotsille. Serbia ja Armenia keräsivät yhteensä kuusi pistettä joka ei millään riittänyt jatkoon.