Kautta aikojen 20. jalkapallon MM-kisat tullaan pelaamaan vuoden 2014 kesä – heinäkuussa Brasiliassa. Kisat tullaan järjestämään maassa jo toista kertaa, tosin viime kisoista on kulunut jo 64 vuotta. Neljän vuoden odotus (kisat järjestetään vain joka 4. vuosi) on jälleen takana, ja pian päästään nauttimaan maailman parhaiden pelaajien otteista.

Yhteensä 64 ottelua tulee jälleen tarjoamaan lukuisia hyökkäyksiä, kulmapotkuja, vapaapotkuja, loukkaantumisia, heittäytymisiä, sivurajaheittoja ja kaikkea mitä jalkapalloon liittyy.

MM 2014 pelipaikat Brasiliassa

Jalkapallon MM 2014Ihan kaikki ei ole Brasiliassa vielä valmiina, mutta kaiken on luvattu olevan kunnossa kun kisat alkavat kesäkuun lopussa. Otteluja pelataan 12 eri kaupungissa ympäri Brasiliaa ja näihin on rakennettu toinen toistaan upeampia ja isompia stadioneita. Pienimmälle, Curitiban Arena da Baixadalle mahtuu melkein 41500 katsojaa ja isoimmalle, Rio de Janeiron Estadio do Maracanalle hieman vajaat 77000 katsojaa. Muut paikkakunnat ovat Brasilia, Sao Paolo, Fortaleza, Belo Horisonte, Salvador, Porto Alegre, Recife, Cuiaba, Manaus ja Natal. Brasilia on perinteisesti varsin köyhä maa ja isot stadion- ja infrastruktuuriparannukset isolla rahalla ovat herättäneet närää paikallisissa asukkaissa.

Kahdeksan kovaa lohkoa

32 lopputurnauksen joukkuetta on jaettu kahdeksaan eri lohkoon (A-H). Alkusarjan jälkeen lohkojen kaksi parasta joukkuetta jatkavat 16 parhaan joukkoon, joten taistelu tulee olemaan todella hurjaa. Lohkoista ja joukkueista riittää spekuloitavaa todella paljon, mutta raapaistaan pintaa hieman seuraavalla analyysillä:

A-lohko, Brasilia, Kroatia, Meksiko, Kamerun.

Brasilia on tietenkin lohkon ehdoton ennakkosuosikki jo kotijoukkueen statuksen takia. Toisesta jatkajasta onkin sitten kova taistelu, lähinnä sen luulisi olevan Meksikon ja Kroatian heiniä.

B-Lohko, Espanja, Hollanti, Chile ja Australia.

Espanjan tai Hollannin jääminen rannalle tästä lohkosta olisi valtava pettymys. Chilellä ja Australiallakin on varmasti oma sanansa sanottavana, joten nähtäväksi jää.

C-lohko, Kolumbia, Kreikka, Norsunluurannikko, Japani.

Todella ympäripyöreä lohko, jossa kaksi jatkajaa ovat täysin pimeän peitossa. Kolumbia vaikuttaa ennakkoon vahvalta, Japani yllättää perinteisesti ja Kreikka on tehnyt ihmeitä aikaisemminkin.

D-Lohko, Uruguay, Costa Rica, Englanti, Italia.

Tässäkin lohkossa monta ennakkosuosikkia ja ehkä Costa Rica on ennakkoon heikoin. Muille kolmesta on iso pettymys jos jatkopaikkaa ei tule. Menevätkö molemmat Euroopan joukkueet jatkoon?

E-lohko, Sveitsi, Ecuador, Ranska, Honduras.

Ranska on tämän lohkon ennakkosuosikki, toisesta paikasta taistelevat lähinnä Sveitsi ja Ecuador. Honduras jäänee statistin rooliin tässä turnauksessa ja lohkossa.

F-lohko, Argentiina, Bosnia-Herzegovina, Iran, Nigeria.

Etukäteen ajateltuna Argentiina ja Nigeria voisivat olla ne jatkoon menijät, mutta kaksi muutakin voivat tehdä yllätyksiä. Argentiina on yksi isoimmista mestarisuosikeista, mutta sen jälkeen onkin tiukempaa.

G-lohko, Saksa, Portugali, Ghana, USA.

Eurooppalaisjoukkueet ovat isoja ennakkosuosikkeja, mutta kumpaakaan, Ghanaa tai USA:ta ei voi aliarvioida. Kyse on pienistä marginaaleista ja jatkoon meno voi olla jopa maalierosta kiinni.

H-lohko, Belgia, Algeria, Venäjä, Etelä-Korea.

Belgia ja Venäjä ovat isot ennakkosuosikit ja ihme on jos nämä joukkueet eivät mene jatkoon. Voidaan puhua jopa sensaatiosta jos Venäjä tai Belgia tippuu. No, niitä on toki nähty ennenkin.

Otteluohjelmaa

Otteluiden näkyminen Suomessa on etenkin ilta- ja yövirkkujen mieleen. Aikaisintaan pelit alkavat kello 19:00 Suomen aikaa, mutta joukossa on myös otteluita jotka alkavat kello 04:00 yöllä. Pääosa otteluista alkaa kuitenkin joko kello 19:00 tai 23:00, joten yöunista ei tarvitse ihan kokonaan luopua.

Kisojen avauspeli pelataan torstaina 12.6.2014. Tuolloin kohtaavat Sao Paolossa (23:00) pelaavat Brasilia ja Kroatia. Seuraavana päivän on vuorossa kaksi peliä, klo 19:00 alkava Meksiko-Kamerun ja 22:00 pelattava Espanja-Hollanti. Lauantaina onki vuorossa sitten jo kolme peliä ja sunnuntaina neljä. Kolmen ottelun päivävauhdilla mennään aina maanantaihin 23.6. saakka, jolloin pelataan viisi ottelua. Penkkiurheilijan tulee valita katsooko ottelua Australia-Espanja vai Hollanti-Chile. Myöhemmin pitää päättää katsooko Kamerun – Brasilia ottelua vaiko Kroatia – Meksiko matsia.

Alkusarjan loput neljä päivää mennään neljän pelin päivävauhtia, jolloin samaan aikaan kohtaavat lohkon kaikki joukkueet. Näin varmistetaan se, että tilanne on viimeisen ottelun kohdalla kaikille sama.

Neljännesvälierät potkaistaan käyntiin lauantaina 28.6.. Tuolloin takana on jo 48 ottelua, mutta tärkeimmät ovat vielä edessä. Tässä neljännesvälierien otteluohjelma ja pelipaikat sekä otteluiden järjestysnumerot:

Lauantai 28.6.2014
19:00     1A-2B    49           Belo Horizonte
23:00     1C-2D    50           Rio de Janeiro

Sunnuntai 29.6.2014
19:00     1B-2A    51           Fortaleza
23:00     1D-2C    52           Recife

Maanantai 30.6.2014
19:00     1E-2F     53           Brasilia
23:00     1G-2H   54           Porto Alegre

Tiistai 1.7.2014
19:00     1F-2E     55           Sao Paulo
23:00     1H-2G   56           Salvador

Otteluiden voittajat etenevät puolivälierään, jossa pelataan seuraavasti:

Perjantai 4.7.2014
19:00     Voittajat otteluista 53 ja 54          58           Rio de Janeiro
23:00     Voittajat otteluista 49 ja 50          57           Fortaleza

Lauantai 5.7.2014
19:00     Voittajat otteluista 55 ja 56          60           Brasilia
23:00     Voittajat otteluista 51 ja 52          59           Salvador

Välierissä pelataan puolestaan etukäteen päätetyissä pelipareissa:

Tiistai 8.7.2014
23:00     Voittajat otteluista 57 ja 58                          Belo Horizonte

Keskiviikko 9.7.2014

23:00     Voittajat otteluista 59 ja 60                          Sao Paulo

Lauantaina 12.7. pelataan pronssiottelu kello 23:00 ja finaali otellaan kello 22:00 Rio de Janeirossa sunnuntaina 13.7.

Vedonlyöntiä ja ennakkosuosikit

Jalkapallo on erittäin suosittu vedonlyöntikohde. Ei ole siis mikään ihme että neljä vuotta odotetut kisat tulevat varmasti lyömään taas uusia ennätyksiä vedonlyönnin saralla. Ennen kisoja pääset lyömään vetoa maailmanmestarista, maalikuninkaasta ja eri lohkojen voittajista pelituloksia unohtamatta. Otteluihin saa paljon lisäjännitystä erilaisten livevetojen avulla, joissa kohteet vaihtuvat ottelutapahtumien mukaan.

Jos turnaukseen etsitään ennakkosuosikkeja, niin etukäteen voidaan puhua nelikosta, jolle ladataan ne isoimmat paineet harteille. Nämä ovat Brasilia, Argentiina, Saksa ja Espanja. Mikäli tämän nelikon jäsenet eivät valloita paikkoja finaalissa, pidetään Hollantia, Ranskaa, Kolumbiaa, Italia ja Belgiaa seuraavina ehdokkaina finaaliin. Ei voida myöskään unohtaa Portugalia, Uruguayta tai Englantia, jotka voivat kaiken mennessä nappiin olla välierissä ja miksei myös finaalissakin. Etelä-Amerikassa odotellaan varmasti finaalia kahden suuren, Argentiinan ja Brasilian välillä. Eurooppalaiset näkisivät varmasti mielellään finaalin jossa olisivat vastakkain juuri Espanja ja Saksa.

Huikeita pelaajia tulee pelaamaan turnauksessa. Vaikka peli on joukkuepeli, niin maalintekijät muistetaan. Maalintekopörssin voittajiksi kaavaillaan nimi kuten Lionel Messi, Christiano Ronaldo, Neymar, Luis Suarez, Sergio Aguero, Gonzalo Higuain, Diego Costa, Fred, Romelu Lukaku, Robin van Persie, Thomas Müller…

Erikoista

Kisoissa tullaan näkemään kaksi oleellista uudistusta, jotka vaikuttavat peliin ja ihan kotikatsomoonkin. Ensimmäinen on maalikamera, jossa seitsemän kameraa kuvaa molempia maalia ja järjestelmä ilmoittaa tuomarille jos pallo on kokonaan käynyt maalissa. Toisten mielestä inhimilliset erheet kuuluvat jalkapalloon, mutta tällä kaudella Valioliigassa ollut systeemi on ainakin toiminut mainiosti.

Toinen uudistus on, uskokaa tai älkää, spray-maali joka häviää minuutissa. Tällä sprayllä  tuomari tulee maalaamaan vapaapotkuissa muurin paikan, joten perinteistä hiipimistä kohti palloa ei tulla enää sallimaan. Kuulostaa kieltämättä hauskalle, mutta tuokin on testattu ja todettu toimivaksi pienemmissä turnauksissa. Onkohan tämä spray muuten samaa ihmespraytä jolla saadaan pelaajien vakavaltakin näyttämät vammat parantumaan sekunneissa…

Brasiliassa eivät Vuvuzelat huuda koko peliä ja FIFA ne taisi jopa kieltää Etelä-Afrikan kisojen jälkeen. Kisoissa tulet varmasti törmäämään nimiin Fuleco ja Brazuca. Fuleco on MM 2014 virallinen maskotti ja sen nimi tulee sanoista Futebol ja Ecologia. Brazuca on puolestaan kisojen virallinen pelipallo ja sanana tuo tarkoittaa brasilialaista elämäntapaa. Pallo onkin brasilialaiseen tapaan varsin värikäs ja kyseinen pallo tuo taas miljoonille ja taas miljoonille katsojille paljon iloa.

Leave a Reply