ValioliigaValioliiga on Englannin jalkapallon korkein sarjataso, ja veikkaajien ykkösliiga. Sitä mainostetaan “maailman mahtavimpana showna” ja valioliigapelit saavat ruutujen ääreen 600 000 000 katsojaa 200 maassa.

Valioliiga luotiin kaudelle 1992 jolloin Englannin suurimmat seurat päättivät perustaa näyttävämmän ja ennen kaikkea rahakkaamman sarjan. Seurat erosivat yli satavuotiaasta Football Leaguesta, ja Valioliigasta tuli saaren ykkösliiga.

Tavoitteessa onnistuttiin ja Valioliigasta tuli nopeasti Euroopan suurin ja kaunein jalkapallo- ja urheilusarja ja sen suurimmista seuroista maailman rikkaimpia urheiluseuroja.

Vuonna 2009-2010 seurojen yhteenlaskettu liikevaihto oli 2,5 miljardia euroa. Valioliiga on Saksan Bundesliigan jälkeen toiseksi eniten voittoa tuottava sarja. Maailman 20 rikkaimman jalkapalloseuran joukossa oli seitsemän Valioliigajoukkuetta kaudella 2009-2010.

leovegaskamppis

Sarjajärjestelmä

Valioliigassa pelaa kullakin kaudella 20 joukkuetta, joista kolme putoaa jokaisen kauden päätteeksi Englannin kakkosliigaan, Championshipiin. Kaikki joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan, eli kerran jokaista vastaan sekä kotona että vieraissa. Kuten muissakin eurooppalaisissa sarjoissa, voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden. Kauden päätteeksi ei pelata pudotuspelejä tai muutakaan loppusarjaa, vaan sijoitukset määräytyvät suoraan pisteiden perusteella. Tasatilanteessa katsotaan maalieroa ja tehtyjä maaleja. Neljä parasta joukkuetta selvittävät tiensä UEFA:n Mestareiden Liigaan ja kolme seuraavaa Eurooppa-liigaan. Näistä rahakkaista paikoista käydään kiivasta taistelua joka vuosi, ja ne ovat myös aina vedonlyönnin kohteina.

Edelliset mestarit

Kaudella 2011-2012 mestaruuden nappasi dramaattisten vaiheiden jälkeen Manchester City. Sarjan ratkaisu nähtiin vasta viimeisen ottelukierroksen lisäajalla. Ensimmäisen mestaruutensa vuoden 1968 jälkeen napannut Cityn kaksi viime hetken maalia ryöstivät mestaruuden paikallisvastustaja Manchester Unitedin nenän edestä. Maalikuninkuus meni Arsenalin hollantilaiskärki Robin van Persielle 30 maalilla. ManU:lle jäi tässäkin kakkospaikka Wayne Rooneyn 27 maalilla.

Valioliiga 2013 – suurimmat suosikit

Manchesterin kaksikko on ylivoimainen suosikkipari alkaneellekin kaudelle. Jopa niin ylivoimainen, että esimerkiksi Unibetilta löytyy vetokohde, jossa veikataan seuraavaksi parasta joukkuetta näiden kahden jälkeen. Lähes kaikilla vedonvälittäjillä näiden kahden seuran voittokertoimet ovat 2:n ja 3,5:n välillä. Chelsea on ainut muu joukkue, joka edes mainitaan samassa lauseessa. Muille on luvassa liian jyrkkä mäki kiivettäväksi. Maalipörssin voittajaksi onkin sitten enemmän varteenotettavia ehdokkaita. Van Persie on edelleen suurin suosikki, vaikka vaihtoikin ManU:n riveihin. Cityn Carlos Tévez ja Chelsean Fernando Torres ovat muita ennakkosuosikkeja.

Vedonlyöntisaiteilla

Englannin valioliiga on takuulla jokaisen varteenotettavan vedonlyöntisivuston listoilla. Itse asiassa lähes jokaisen saitin tarjonnasta brittifutis lohkaisee leijonanosan. Valioliigan kaikki pelit ovat veikattavana niin ennen peliä kuin livenä pelin aikanakin. Otteluohjelmaa vilkaisemalla näkee tulevat kohteet ja saitteja vertailemalla löytää parhaat kertoimet. Futisjännärille ja vedonlyöjälle ei ole olemassa parempaa yhdistelmää – tai ehkä siinä tapauksessa jos Manchesterin hegemonia alkaisi horjua. Sitäkin muuten voi veikata. Unibetilla on kohde, jossa veikataan vuotta jolloin joku Manchesterin ulkopuolelta tuleva seura nostaa mestaruuskannua.

Leave a Reply